Article_Top_970x250

Wigemark: I kantoni imaju određene obveze u procesu pristupanja EU

u posjetu tk

Wigemark: I kantoni imaju određene obveze u procesu pristupanja EU

kol 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark danas se, u okviru posjete Tuzlanskom kantonu, susreo s izaslanstvom Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Denijal Tulumović.

Posebna pažnja posvećena je nedavnom Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a u kojem je data detaljna ocjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU po svakom od 33 poglavlja pravne stečevine EU, te političkom i ekonomskom kriteriju.

S tim u vezi, veleposlanik Wigemark je istaknuo da proces pristupanja vodi državni nivo vlasti, ali da određene obveze i ingerencije u tom procesu imaju i kantoni i drugi, niži nivoi vlasti u BiH.

-U tom smislu, veleposlanik Wigemark je ukazao na određene aktivnosti koje su u Tuzlanskom kantonu provedene u proteklom periodu, prije svih donošenje zakonskih rješenja koja nisu u skladu s pravnom stečevinom u Europskoj uniji i narušavaju nepristranost i profesionalizam javne uprave - priopćeno je iz Vlade TK, prenosi Fena.

Premijer Tulumović je podcrtao da Bosna i Hercegovina nema alternativu kada je u pitanju proces pridruživanju Europskoj uniji, te iskazao spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da u najskorije vrijeme radi na ispravljanju uočenih nedostataka i usklađivanju propisa s pozitivnom praksom u EU.

Također, premijer Tulumović i članovi Vlade sa veleposlanikom Wigemarkom i njegovim suradnicima su razgovarali i o migrantskoj situaciji, stanju na terenu i planovima djelovanja po ovom pitanju, izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH i neophodnosti promjene zakonskih propisa u ovoj oblasti, putnoj komunikaciji na relaciji Brčko – Tuzla – Sarajevo, ali i EU fondovima za BiH, a u kojima i Tuzlanski kanton može i treba naći svoje mjesto.

Kao pozitivan primjer takvog djelovanja istaknuta je realizacija projekata izgradnje i adaptacije objekata Općinskog suda u Tuzli i Kantonalnog tužiteljstva kojeg realizira Ministarstvo pravosuđa i uprave, a koji se financira iz fonda Europske unije.

Također, najavljena su značajna financijska sredstva koja će Europska unija, putem svojih fondova, u svrhu razvoja poljoprivrednog sektora staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, a imajući u vidu broj poljoprivrednih proizvođača, Tuzlanski kanton ima mogućnost da unaprijed pripremi kvalitetne projekte i spreman dočeka otvaranje fondova.

Na kraju, rečeno je da je ovo vjerojatno i oproštajna posjeta veleposlanika Wigemarka, s obzirom da uskoro završava svoj mandat, ali i izraženo očekivanje da će se dobra suradnja Vlade Tuzlanskog kantona i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH nastaviti i sa njegovim nasljednikom, priopćeno je nakon sastanka.

Dnevnik.ba