Article_Top_970x250

Wigemark: Ulazak BiH u EU zahtijeva brojne korake i odluke

dan europe

Wigemark: Ulazak BiH u EU zahtijeva brojne korake i odluke

svibnja 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Naglasio da su EU i njene države članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na europskim integracijama.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark bio je večeras domaćin svečanog prijama u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine povodom Dana Europe.

- Zemaljski muzej ne samo da je prelijepo, nego je i pravo mjesto za obilježavanja Dana Europe. Jednako kao i EU, večeras se podsjećamo na bogatstvo BiH, njene kulturne, etničke i vjerske raznolikosti i baštine – kazao je Wigemark.

Biti Europljanin, po njegovim riječima, znači prihvatiti razlike i biti tolerantan prema ljudima druge etničke, političke, vjerske i kulturne pripadnosti. Wigemark je dodao da je naša zajednička europska povijest ono što nas povezuje i ne bi nas trebala razdvajati. Kao Europljani, kazao je, trebamo se stalno podsjećati da ne ponavljamo greške i tragedije iz prošlosti, prenosi Fena.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU je kazao da nije zdravo razmišljati o sukobima iz prošlosti, ali da istovremeno ne smijemo zaboraviti ni ono što je u samom srcu Europske unije, a to je opredjeljenje za mir i sigurnost svih građana Europe na temelju uzajamnog poštivanja ljudskih prava i spremnosti za angažman na pomirenju i oprost povijesnim neprijateljima.

- Kada EU govori o potrebi pomirenja i prevazilaženju sukoba iz prošlosti, onda govorimo iz vlastitog iskustva, govorimo o potrebi jedne zajedničke interpretacije povijesti i odbacujemo bilo kakve pokušaje revizionizma povijesnih činjenica i brojki. Kada se bude pisala povijest sadašnjice vjerojatno je da će uključivati i nekoliko poglavlja o tome kako su ova zemlje i cijela regija postali članice EU - naglasio je Wigemark.

Transformacija koja je potrebna da bi BiH ušla u EU nije nešto što će biti automatizam. Wigemark je kazao da je ona stvar izbora, te da zahtjeva brojne korake i odluke. Naveo je da je brzina pristupanja EU određena brzinom kojom se BiH može prilagođavati i početi provoditi pravila, standarde i propise EU.

Naglasio da su EU i njene države članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na europskim integracijama.

- U tu svrhu udvostručit ćemo našu financijsku pomoć u okviru IPA sredstava na iznos od 80 milijuna eura godišnje u narednom periodu. Pored toga, Europska investicijska banka i druge institucije EU nastavljaju osiguravati stotine milijuna eura kredita uz najniže kamatne stope u sve svrhe, od novih bolnica, prečišćavanja otpadnih voda do ekološki prihvatljive prometne i energetske infrastrukture - kazao je šef Delegacije EU na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, vjerskog i kulturnog života te predstavnici diplomatskog kora.

Dan Europe se slavi svake godine 9. svibnja povodom godišnjice povijesne Šumanove deklaracije koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena Europska unija (EU). To je i prilika da se slave dostignuća EU – trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica.

Dnevnik.ba

Tagovi: