Article_Top_970x250

Zaev: Europska unija nas je razočarala

zatvorena vrata sjevernoj makedoniji

Zaev: Europska unija nas je razočarala

stu 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Sjeverna Makedonija je razočarana odbijanjem Europske unije da započne pristupne pregovore, rekao je u četvrtak premijer Zoran Zaev.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je malu skupinu čelnika EU-a koji su u listopadu spriječili otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom unatoč zabrinutosti zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

"Razočarani smo", rekao je Zaev novinarima nakon susreta sa svojim grčkim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom na rubu summita u grčkom gradu Solunu.

Zaev je rekao kako je dobio "golemo ohrabrenje" od Mitsotakisa da njegova zemlja ostvari svoj cilj. Grčki je premijer rekao kako je u njegovu programu pomoći Sjevernoj Makedoniji, rekao je Zaev.

"Za nas nema alternative", rekao je Zaev govoreći o nastojanju Sjeverne Makedonije da uđe u EU.

Nakon što je Skoplje pristalo okončati spor s Grčkom oko imena države - promijenivši ga u Sjeverna Makedonija od Makedonija - ta bivša jugoslavenska republika je očekivala da će dobiti datum za početak pristupnih pregovora s EU-om. Macron je, međutim, rekao kako kandidature Albanije i Sjeverne Makedonije ne mogu ostvariti napredak dok EU ne promijeni kako i kada se provjerava jesu li kandidati ostvarili ciljeve za pristupanje, od gospodarske politike do ljudskih prava i vladavine prava.

Pariz kaže kako je EU suočen i s previše izazova da bi primio dvije zemlje s Balkana, regije koja još uvijek osjeća posljedice ratova iz 1990-tih i bori se sa kriminalom i korupcijom.

Europska komisija, međutim, kaže kako blokiranje njihova pristupa šteti vjerodostojnosti Unije.

Dnevnik.ba