Article_Top_970x250

Zapadnohercegovačka županija druga po broju darivatelja krvi u FBiH

1381 doza u 2019.

Zapadnohercegovačka županija druga po broju darivatelja krvi u FBiH

velj 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Crveni križ Zapadnohercegovačke županija (ZHŽ) u 2019. godini proveo je 40 akcija darivanja krvi te prikupio 1381 dozu ove tekućine.

Po riječima predsjednika Crvenog križa ZHŽ-a Viktora Grbavca, po broju darivatelja krvi u odnosu na ukupan broj stanovnika Zapadnohercegovačke županija druga je županija u Federaciji BiH, a cilj je taj postotak dodatno povećati i doći do brojke od 2,5 posto.

- U 2020. fokusirat ćemo se na poticanje mladih na sudjelovanje u akcijama darivanja krvi. Planiramo povećati broj akcija dobrovoljnog darivanja krvi, organizirati županijske susrete dobrovoljnih darivatelja krvi i raditi na animiranju novih darivatelja krvi, posebice u srednjim školama, među mladima - kazao je Grbavac u razgovoru za Fenu.

Govoreći o drugim projektima Crvenog križa ZHŽ-a, Grbavac je podsjetio da je 2019. godine formirana Služba za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć, koja je dio struktura Civilne zaštite.

- U ovoj godini, u suradnji s kolegama iz drugih službi, planiramo organizirati radionice i obuke kako bismo imali službu koja je spremna odgovoriti na sve izazove koji se pred njom nađu, bilo da se radi o prirodnim ili drugim nesrećama ili pak situacijama koje traže odgovor Crvenog križa. U tom smislu, možemo reći da je dobrodošla i nedavna donacija humanitarne robe i opreme Gradskog društva Crvenog križa Zagreba, te donacija dvaju vozila Crvenog križa FBiH i Uprave civilne zaštite ZHŽ - istaknuo je Grbavac.

U protekloj godini Crveni križ ZHŽ-a bio je domaćin federalnih susreta dobrovoljnih darivatelja krv te organizator obuke kandidata za pružanje prve pomoći u prometnim nesrećama.

- Kroz program osposobljavanja kandidata za pružanje prve pomoći u prometnim nesrećama prošlo je 1294 osoba. Zajedno s kolegama iz svih struktura civilne zaštite i hitnih službi u Posušju smo održali pokaznu vježbu u sklopu X. županijskog natjecanja iz pružanja prve pomoći - kazao je je Grbavac.

Dodao je kako pored svih tih aktivnosti Crveni križ za najugroženije obitelji i pojedince osigurao veliki broj paketa s osnovnim životnim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

Predsjednik Crvenog križa ZHŽ-a zahvalio je svim institucijama i pojedincima koji su pomogli Crvenom križu u provođenju njegovih aktivnosti.

Dnevnik.ba