Article_Top_970x250

ZASTUPNICA U EP: Ustavni sud BiH radi na provođenju bošnjačke političke agende, pritom kršeći Daytonski sporazum

Julie Lechanteux

ZASTUPNICA U EP: Ustavni sud BiH radi na provođenju bošnjačke političke agende, pritom kršeći Daytonski sporazum

ruj 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prijedlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH za prestanak mandata stranim sudaca danas je upućen predsjedniku Europskog parlamenta na odlučivanje i daljnju proceduru.

Kako saznaje RTRS, pripremljeno je i zastupničko pitanje Europskoj službi za vanjske poslove i visokom predstavniku EU Josepu Borrellu u vezi Kosova, koje glasi:

"S obzirom na to da je EU vodila dijalog između Srbije i Kosmeta od 2001.godine, da li visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku smatra da je prikladno da se o istom statusu razgovara i o pitanju Republike Srpske?"

Tako se polako otvaraju pitanja koja su ranije bila tabu tema kod ljudi u EU, a kojima je stalo do pravde i demokracije.

Dokument je službeno uputila francuska parlamentarka Julie Lechanteux koja je ekskluzivno za Pečat odgovorila na pitanja: Zašto su odlučili da pošalju rezoluciju i kakva je budućnost BiH sa stranim sudcima na putu Europskih integracija?

U intervjuu za Pečat naglašava da očekuje pokretanje debate o toj instituciji koja je, kaže, "vrlo sporna u BiH".

- Ustavni sud u kojem troje stranih sudaca rade ruku pod ruku sa dvoje bošnjačkih sudaca neprestano preglasavaju Srbe i Hrvate i rade na provođenju bošnjačke političke agende, kršeći Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma - naglasila je Lechanteux.

Dnevnik.ba