Article_Top_970x250

Zataškavanje afere? SIPA još čeka dokumente Vlade FBiH o nabavci respiratora

tko će odgovarati?

Zataškavanje afere? SIPA još čeka dokumente Vlade FBiH o nabavci respiratora

svibnja 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Avaz.ba

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na istrazi o nabavci 100 spornih respiratora iz Kine u BiH i dalje čeka određene dokumente iz Vlade Federacije, saznaje "Avaz".

Prema informacijama "Avaza" pripadnici ove agencije tražili su da im se dostavi dokumentacija kako je Vlada FBiH provela postupak nabavke respiratora.

Iako je za to bio zadužena Federalna uprava civilne zaštite, Vlada je morala zbog pandemije koronavirusa donijeti odluku o nabavci. O svemu, iako su ranije tvrdili drugačije, upoznat je u detalje ured premijera Fadila Novalića. Nijedna odluka ne može se donijeti a da Vlada za nju ne da suglasnost pogotovo što je riječ o nabavci većoj od 10 milijuna KM.

Sada je sporno tko je uradio i specifikaciju traženih respiratora za koje je vještak utvrdio da su beskorisni u bolnicama. Osim toga, mora se utvrditi kako su u ugovoru s "Srebrenom malinom", u vlasništvu TV voditelja traženi jedni, a isporučeni drugi respiratori.  

Pitanje je tko i zašto krije koliko se firmi ponudilo FUCZ da kupi respiratore, pod kojim uvjetima, tko je o njima odlučio i kako je izabrana firma koja se bavi proizvodnjom malina. Sljedeći korak Tužiteljstva je da ispita aktere Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka. No, prema svemu sudeći iskaz će morati dati i pojedini predstavnici Vlade koji su morali sve znati o nabavci. 

Prema saznanjima "Avaza" 20 preostalih respiratora trebalo bi stići 15.svibnja na Sarajevski aerodrom. No, sada je upitno kako će Hodžić s obzirom na blokadu računa platiti PDV Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Dnevnik.ba