Article_Top_970x250

"Zbog Zidanea sam nakon izgubljenog finala SP-a popušio 250 cigareta u 10 minuta"

povijesna situacija

"Zbog Zidanea sam nakon izgubljenog finala SP-a popušio 250 cigareta u 10 minuta"

tra 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Povratak u 9. srpnja 2006. godine. Berlin, finale Svjetskog prvenstva u nogometu između Italije i Francuske. Drugi produžetak, 109. minuta pri rezultatu 1:1.

Dva strijelca tog finala, Marco Materazzi i Zinedine Zidane, ulaze u verbalni sukob daleko od lopte, nakon čega francuski kapetan glavom pogađa direktno u grudi talijanskog braniča i ruši ga na zemlju. Sudac Horacio Elizondo vadi crveni karton i isključuje jednog od najboljih igrača u povijesti usred finala i u njegovoj posljednjoj utakmici karijere, piše Index.

"Tijekom jednog duela uhvatio sam ga za dres i vukao. Vrlo brzo sam ponudio ispriku, ali me Zidane počeo provocirati: 'Ako želiš dres, dat ću ti ga na kraju.' Verbalni sukob se nastavio, a onda sam pukao i rekao mu: 'Radije bih da mi daš svoju sestru nego dres' i potom je uslijedio udarac", ispričao je jednom prilikom Materazzi.

Francuska je ostala s igračem manje, a Italija na koncu slavila u penal-seriji 5:3 i postala posljednji, četvrti, put svjetski prvak. Tragičar je bio isti onaj David Trezeguet, koji je šest godina ranije u 106. minuti finala Europskog prvenstva srušio iz voleja Italiju (2:1) i zlatnim golom donio Francuzima titulu. Ovog puta je napadač u Berlinu pogodio gredu pa je Italija ispisala povijest.

Sagnol: Nisam razgovarao sa Zidaneom dvije godine. Zbog njega sam u toaletu popušio 250 cigareta u 10 minuta

Posljednji penal za Francuze tada je izveo i uzalud zabio Willy Sagnol, dugogodišnji branič Bayerna, koji je nakon 14 godina otkrio što se dogodilo u svlačionici nakon izgubljenog finala.

"Izgubili smo, ušao sam u svlačionicu i vidio čovjeka koji priča i ispričava se, ali to nisam želio čuti. Bio sam jako razočaran i ljut te u nekom vlastitom svijetu u tom trenutku. Nisam želio prihvatiti isprike Zidanea i nisam htio razgovarati s njim. Bio sam bijesan i razočaran. Otišao sam u toalet, gdje sam u 10 minuta popušio 250 cigareta. Morao sam na taj način pobjeći od stresa koji nam se dogodio u tim trenucima", otkrio je Sagnol u razgovoru za španjolski AS.

Nakon toga dvije godine Sagnol nije pričao sa Zidaneom, a onda...

"Dvije godine nismo razgovarali, a onda sam se oženio nakon Europskog prvenstva 2008. Supruga mi je rekla da ga pozovem i nazvao sam ga. Nije mogao doći na zakazanu zabavu i vjenčanje, ali se pojavio već sutra ujutro i popili smo kavu. To me, priznajem, jako usrećilo", zaključio je Sagnol. 

Dnevnik.ba