Article_Top_970x250

Zdravstveni djelatnici u Kantonu Sarajevo stupaju u generalni štrajk

od ponedjeljka

Zdravstveni djelatnici u Kantonu Sarajevo stupaju u generalni štrajk

kol 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nažalost sada smo u poziciji da ponovo posežemo za štrajkom da bismo osigurali svoja prava jer nam Vlada KS apsolutno ništa nije ponudila - kazao Selimić.

Sindikat djelatnika u zdravstvu u Sarajevskom kantonu najavio je za ponedjeljak, 2. rujna, početak generalnog štrajka koji će trajati do postizanja dogovora sa Vladom Kantona Sarajevo o potpisivanju novog Granskog kolektivnog ugovora, koji je istekao 7. studenog prošle godine.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić na tiskovnoj konferenciji naglasio je predstavnici Sindikata na pregovorima s Vladom Kantona Sarajevo nisu uspjeli da postignu dogovor o minimalnoj satnici rada, te da im je Vlada ponudila nastavaka razgovora tek u ožujku naredne godine, prenosi Fena.

Selimić je podsjetio je da je raniji ugovor, potpisan 2017. istekao u veljači ove godine, nakon što mu je po Zakonu o radu FBiH istakao rok koji je bio produljen za 90 dana.

- Nakon što smo dva kolektivna ugovora, doktorski i naš smo spojili u jedan, u predloženom novom ugovoru pokušali smo da "ispeglamo" nepravdu iz 2017. kada je uveden doktorski sindikat i kad je njima koeficijent otišao za 1,1, samo doktorima i nikom više. Prošle godine smo se izborili za povećanje koeficijenta 0,30 i nemedicinarima, ali i dalje je ostao nerazmjer u koeficijentima. Po starom "dobrom" pravilu odnos u zdravstvu Federacije do 2017. godine bio je 1:4, dakle četiri plate radnice spremačice - jedna plata specijaliste, te dvije plate medicinske sestre - jedna plata specijaliste - kazao je Selimić.

On je demantirao današnju izjavu ministra financija Amela Kovačevića koji je kazao da Vlada KS nije u prilici da u proračunu za 2020. osigura dodatna sredstava za zdravstvo u iznosu od 31 milijun KM.

- Ministar financija bi trebao znati da se mi ne financiramo iz proračuna, već iz Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i iz tog fonda po Zakonu o zdravstvu FBiH taj novac isključivo ide za financiranje davatelja usluga i financiranje korisnika usluga - pacijenata. Prije dvije godine smo uspjeli blokirati  odljev fondovskog novca u financiranje, izgradnju i opremanje zdravstvenih kapaciteta. To su bili ogromni milijuni koji su nezakonito išli za tu namjenu. Sav novac mora ići davatelju i korisniku zdravstvenih usluga - kazao je Selimić.

Navodi da su u međuvremenu svi pokušaji da se razgovara s vladom bili neuspješni, kao i onaj jučerašnji sa v.d.direkotra Zavoda osiguranja KS Sakibom Katanom, preko kojeg je Vlada KS ponudila "samo prava koja imaju sada, to su prava iz 2017. poboljšana za koeficijent 0,30".

- Nažalost sada smo u poziciji da ponovo posežemo za štrajkom da bismo osigurali svoja prava jer nam Vlada KS apsolutno ništa nije ponudila - kazao Selimić.

Dnevnik.ba