Article_Top_970x250

Željana Zovko neće postati voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH

europarlamentarka

Željana Zovko neće postati voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH

ruj 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko odbacila je mogućnost da bude imenovana voditeljicom izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu ističući da posjeduje njezino državljanstvo.

Zovko je reagirala na napise dijela bošnjačkih medija koji su objavili da bi mogla biti voditeljica Izaslanstva Europskog parlamenta te su zajedno s time problematizirali i njezine izjave potpore osnivanju Hrvatske republike Herceg-Bosne.

"Bilo bi neobično da kao državljanka i BIH preuzmem tu dužnost. Nepisano je pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje", stoji u pisanoj izjavi HDZ-ove europarlamentarke Željane Zovko.

Ona se osvrnula i na stanje u BiH nakon što je vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije predložila nastavak unitarizacije zemlje s dominacijom Bošnjaka.

"Put centralizma koji je odabrala deklaracija SDA protivna je riječi i duhu rezolucija Europskog parlamenta, koji se dvotrećinski izjasnio protiv centralizacije. Europski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik", navela je Zovko.

Pojasnila je kako je Europski parlament svojim rezolucijama predložio federalizaciju na primjeru europskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena.

"Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor", smatra Zovko.

Pozvala je probošnjačke političare i čelnika SDA Bakira Izetbegovića, DF-a Željka Komšića i SDP-a BiH Nermina Nikšića da prestanu sa zagovaranjem inicijativa kojima je smanjuju prava drugih dvaju naroda, napose Hrvata.

"Ako gospoda Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za „redistricting“. To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica", navodi se u pisanoj izjavi.

Ona se priključila pozivima povjerenika za proširenje Johannesa Hahna i visoke predstavnice za vanjsku politiku Federice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica.

Dnevnik.ba

Tagovi: