Article_Top_970x250

Zenica: Potpuno obustavljen rad u jami 'Stranjani'

rudari u jami

Zenica: Potpuno obustavljen rad u jami 'Stranjani'

lis 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Struka je pokazala da u proteklih devet godina pogon „Stranjani“ posluje s gubitcima, koji se na godišnjem nivou kreću od dva do tri milijuna KM- kazao je Pašić i dodao da je taj pogon prošle godine ostvario gubitak od 5.074.000 KM. 

Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica, kako je nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima najavio v.d. direktora tog poduzeća Edin Pašić, zbog nove obustave rada i jutrošnjeg zatvaranja rudara u jamu pogona „Stranjani“, preuzet će trajnije mjere, usmjerene na potpunu obustavu radova u tom pogonu.  

-Do jučer smo, kao nova uprava, provodali urgentne, odnosno privremene mjere. Međutim, zbog ove, izvanredne situacije, prinuđeni smo provoditi trajnije mjere, koje su usmjerene na proces potpune i trajne obustave radova.

Ono što je najvažnije, nitko od rudara neće ostati bez posla. Rudari pogona „Stranjani“ bit će raspoređeni na preostala dva pogona, „Raspotočje“ i „Stara jama“, tamo gdje će proizvoditi i gdje će moći sebi zaraditi plaću - rekao je Pašić, prenosi Fena.

U pogonu "Stranjani",kako je dodao,  to nije moguće i napominje da je preraspodjela  zakonita mjera, koja će doprinijeti stabilizaciji poslovanja. On je dodao kako je nova odluka proistekla iz stava struke, a ne kao naredba iz JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u sklopu koje posluju i zenički rudnici.

-Struka je pokazala da u proteklih devet godina pogon „Stranjani“ posluje s gubitcima, koji se na godišnjem nivou kreću od dva do tri milijuna KM- kazao je Pašić i dodao da je taj pogon prošle godine ostvario gubitak od 5.074.000 KM. 

Pašić ističe da već imaju radnike koji žele biti preraspoređeni u druge pogone.

-Danas su četiri radnika zaključili ugovore o radu da rade u pogonu „Stara jama“. Od sutra se trebaju javiti na posao - ističe Pašić, koji upozorava kako su rudari koji su ušli u jamu „Stranjani“ te je ne žele napustiti, to uradili na svoju odgovornost.

-Mi smo iscrpili sve mogućnosti, ali radnici su odlučili da idu u jamu i da se zatvore. Nadam se da su svjesni i da su spremni preuzeti odgovornost. Stav Sindikata, koji su prezentirali i na ovom sastanku, je da se ne miješaju u poslove uprave, samo da se ne dira u zagarantirana prava radnika- ističe Pašić.

Dnevnik.ba

Tagovi: