Article_Top_970x250

Zenica: Preminuo i treći pacijent koji je bio zaražen virusom gripe H1N1

potvrđeno

Zenica: Preminuo i treći pacijent koji je bio zaražen virusom gripe H1N1

velj 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Kantonalna bolnica Zenica potvrdila je da je 58-godišnji muškarac, koji je proteklog vikenda preminuo na njihovom Odjelu za infektivne bolesti, također bio zaražen virusom gripe tipa A (H1 -pandemijski soj).

To je, kako je kazao Feni načelnik tog odjela Ednan Drljević, treći dokazani smrtni slučaj u toj bolnici od istog virusa gripe ove sezone, a svi su preminuli u protekla dva tjedna.

- Pacijent je umro 1. veljače, a i on je bolovao od više kroničnih bolesti. Trenutačno na liječenju imamo dva pacijenta zaražena istim tipom virusa gripe, ali oni su u stabilnom stanju i uskoro bi trebali biti otpušteni kući - najavljuje Drljević.

Tim za utvrđivanje mjera na sprječavanju i suzbijanju širenja gripe KBZ-a, kaže Drljević, prati situaciju i u vezi mogućnosti pojave zaraze koronavirusom, a po naredbi Kantonalnog ministarstva zdravlja Zeničko-dobojskog kantona prije nekoliko dana formiran je Kantonalni stožer za suzbijanje koronavirusa.

- Održali smo sastanke sa direktorima domova zdravlja i epidemiolozima u Kantonu. Sutra ćemo imati novi sastanak Stpžera u KBZ-u, a naš Protokol za borbu protiv gripe poslali smo i Općoj bolnici Tešanj - ističe Drljević, koji je jedan od članova Stožera ZDK-a.

KBZ je pripremio odgovarajući prostor, ukoliko se ukaže potreba, za liječenje oboljelih od koronavirusa, a potrebno je nabaviti i zaštitnu opremu.

Dnevnik.ba

Tagovi: