Article_Top_970x250

Žestoka svađa Turske i Grčke zbog pretvaranja Aje Sofije u džamiju

tenzije

Žestoka svađa Turske i Grčke zbog pretvaranja Aje Sofije u džamiju

srp 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Turska i Grčka izmijenile su teške riječi zbog pretvaranja Aje Sofije u džamiju, dan nakon prvog namaza u Aji Sofiji nakon što je 86 godina bila muzej.

Grčka je oštro kritizirala pretvaranje Aje Sofije iz muzeja u džamiju, a crkvena zvona širom Grčke zvonila su u petak, u vrijeme dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavljao namaz u Aji Sofiji.

"Grčka je još jednom pokazala svoje neprijateljstvo prema islamu i Turskoj pod egidom reagiranja na otvaranje džamije Aja Sofija vjernicima", poručio je u subotu priopćenjem glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy.

Ministarstvo je oštro osudilo izjave grčkih ministara i parlamentaraca, kao i paljenje turske zastave u Solunu, dodaje se.

Aja Sofija otvorila se za molitvu kao džamija u skladu s voljom turskog naroda i pripada Turskoj, kao sva druga kulturna dobra u zemlji, navodi se.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je priopćenjem, u kojemu stoji da je "međunarodna zajednica 21. stoljeća zapanjena kada vidi religijska i nacionalistička lutanja današnje Turske".

Aja Sofija, koja je izvorno bila crkva do osmanskog osvajanja Carigrada, iznimno je važna za mnoge pravoslavne Grke.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je nazvao Tursku "kreatorom problema", dok je pretvaranje Aje Sofije u džamiju nazvao "uvredom civilizaciji 21. stoljeća".

Grčka i Turska imaju brojna neriješena pitanja, poput teritorijalnih sporova u Egejskom moru te pitanja Cipra, čiji sjeverni dio kao neovisnu državu priznaje samo Turska koja je izvršila invaziju na Cipar 1974.

Dnevnik.ba