Article_Top_970x250

Zovko: Hrvatska treba biti prioritet pri raspodjeli medicinske pomoći EU

Zastupnica u Europskom parlamentu

Zovko: Hrvatska treba biti prioritet pri raspodjeli medicinske pomoći EU

ožu 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izrazila je duboko žaljenje i zabrinutost zbog snažnog potresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske te pozvala građane na solidarnost, smirenost i povrh svega društvenu odgovornost.

"U mislima sam s građanima Zagreba u ovim teškim trenutcima punim izazova. Još jednom pozivam građane da pomognu onima kojima je pomoć potrebna i da ostanu smireni. Još uvijek smo suočeni s rizikom daljnjeg širenja koronavirusa i dužnost nam je da kao odgovorni građani poštujemo upute Stožera civilne zaštite, Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija", poručila je Zovko.

Pozvala je i Europsku uniju da osigura odgovarajuću koordiniranu pomoć za Zagreb. 

„Potres u Zagrebu značajno će utjecati na mjere koje Hrvatska provodi u borbi protiv pandemije koronavirusa.  Stoga apeliram na povjerenika za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča da učini sve što je u njegovoj moći da Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu osigura pravovremenu pomoć u ovim kriznim trenutcima. Hrvatska sada treba biti prioritet u raspodjeli medicinske pomoći Europske unije", poručila je Zovko.

Također, pozvala je EU da medicinsku i drugu pomoć potrebnu Hrvatskoj i Zagrebu za saniranje štete nastale potresom osigura iz programa RescEU, kao i iz Fonda za solidarnost Europske unije (EUSF), koji je i uspostavljen s ciljem pružanja pomoći i izražavanja solidarnosti s regijama u Europi pogođenima prirodnom katastrofom, priopćeno je iz Europske pučke stranke (EPP).

Dnevnik.ba