Article_Top_970x250

​Zovko izrazila zabrinutost situacijom u Iranu i Iraku

tenzije na bliskom istoku

​Zovko izrazila zabrinutost situacijom u Iranu i Iraku

sij 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva (Pixsell)

Jedna od tema rasprave na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu bila je najnoviji razvoj situacije u Iraku i Iranu. Zamjenica koordinatora Kluba Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko izrazila je svoju zabrinutost zabrinjavajućim stanjem.

U prvom tjednu nove godine bili smo svjedoci neočekivanom tijeku zbivanja koji je doveo do snažnog povećanja napetosti na Bliskom Istoku i šire. U Iraku je 3.000 vojnika iz 19 država članica Europske unije, te time ova situacija izravno utječe i na sigurnost Unije.

Ohrabrujući za mirno rješavanje sukoba, Zovko je pozvala sve uključene strane na suzdržavanje od sukoba i pristupanje dijalogu.

Zastupnica Zovko je nadalje pozvala Europsku uniju da se aktivno angažira s ciljem pružanja potpore partnerima u otvaranju diplomatskih kanala i uvjeravanja Irana da je i njemu u interesu štititi Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (ZSAP).  

"Prošle sam godine posjetila Bagdad s izaslanstvom Odbora za vanjske poslove i neizmjerno me rastužuje kada vidim da je uništen i taj krhki mir koji je postojao. Moramo pomoći kroz diplomatske kanale! Pozivam Visokog predstavnika da učini sve kako bismo pokazali da je Europska unija medijator u ovoj zaista zabrinjavajućoj situaciji." 

Dnevnik.ba