Article_Top_970x250

Zovko pozvala na mjere protiv Turske zbog odluke o pretvaranju Aje Sofije u džamiju

europski parlament

Zovko pozvala na mjere protiv Turske zbog odluke o pretvaranju Aje Sofije u džamiju

srp 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zovko je kazala da službeno mijenjanje  iznimne univerzalne vrijednosti Aja Sofije može dovesti i do brisanja s prestižnog UNESCO-ovog Popisa, čime bi svjetska baština zauvijek izgubila ovaj iznimni spomenik.

Zastupnici u Europskom parlamentu uputili su dopis Glavnom direktoru UNESCO-a i visokom predstavniku Europske unije Josepu Borrellu u kojem su izrazili nezadovoljstvo odlukom da se Aja Sofija pretvori u džamiju. Željana Zovko, supotpisnica dopisa, izrazila je duboko žaljenje zbog instrumentalizacije ovog objekta iznimne kulturne vrijednosti. S ostalim zastupnicima pozvala je na poduzimanje odgovarajućih mjera na očuvanju ovog lokaliteta svjetske baštine, kao i na zaštiti međunarodnih sporazuma i UNESCO-ovog okvira, kako bi se podržale glavne europske vrijednosti i načela.

Potpisnici dopisa ukazali su na to da upis Aja Sofije na Popis svjetske baštine UNESCO-a kao muzeja podrazumijeva brojne zakonske obveze, uključujući da je prije bilo kakve izmjene iznimne univerzalne vrijednosti potrebno obavijestiti UNESCO i na zahtjev omogućiti Odboru za svjetsku baštinu provođenje ispitivanja. Zovko je kazala da službeno mijenjanje  iznimne univerzalne vrijednosti Aja Sofije može dovesti i do brisanja s prestižnog UNESCO-ovog Popisa, čime bi svjetska baština zauvijek izgubila ovaj iznimni spomenik. „Pozivam UNESCO i Odbor za svjetsku baštinu da reagiraju i utvrde odgovornost za ovo jednostrano djelovanje na baštini koja pripada cijelom svijetu.“ – zaključila je Zovko, stoji u priopćenju iz Ureda zastupnice u EP Željane Zovko.

Dnevnik.ba