Article_Top_970x250

Zovko: Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je duhu Europskog parlamenta

Zovko o funkciji izvjestiteljice za BiH

Zovko: Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je duhu Europskog parlamenta

ruj 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Povodom najava da zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko preuzima Izvješće za BiH oglasila se priopćenjem za javnost:

- Bilo bi neobično da kao državljanka i BIH preuzmem tu dužnost. Nepisano je pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje. Ja poštujem to pravilo a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta. Što se tiče aktualnih tema vezanih za BiH želim naglasiti sljedeće. Zabrinuta sam nedavnim izjavama.
 
Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je riječi i duhu rezolucija Europskog parlamenta, koji je dvotrećinski se izjasnio protiv centralizacije. Europski parlament je  predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik.
Europski parlament u svojim rezolucijama je predložio federalizaciju na primjeru europskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor. 
 
Ako  gospoda Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za „ridistricting“. To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica.
 
Pridružujem se pozivima povjerenika Hahna i Visoke povjerenice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica - priopćeno je iz EPP-a.

Dnevnik.ba