Article_Top_970x250

Zovko: Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz

zastupnica u Europskom parlamentu

Zovko: Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz

srp 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

"Danas obilježavamo 25. obljetnicu pada UN-ove sigurnosne zone Srebrenice i odajemo počast žrtvama masakra koji je uslijedio nakon toga, a u kojem je život izgubilo 8000 osoba, uglavnom civila, koji će zauvijek ostati zapisan u kolektivnom sjećanju Europe kao tragedija do tada neviđenih razmjera i neuspjeh politike našeg vremena", navodi u petak u priopćenju Ured zastupnice Zovko, prenosi Fena.

Pritom se ističe da "dok odajemo počast žrtvama tragedije u Srebrenici, trebamo se prisjetiti i onoga što je uslijedilo u tjednima i mjesecima nakon toga".

"Naime, Radovan Karadžić i Ratko Mladić okrenuli su se tada drugoj meti, još jednoj  sigurnosnoj zoni UN-a, u Sjevernozapadnoj Bosni i Hercegovini, Bihaću. U strahu da se ne ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici, Hrvatska vojska je pokrenula operaciju Oluja početkom kolovoza. Opsada Bihaća razbijena je u roku od nekoliko dana i Karadžićeve i Mladićeve snage poražene su za manje od tjedan dana. Upravo ta preraspodjela snaga omogućila je potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu u studenom 1995. godine", stoji u priopćenju.

Zovko napominje "da ćemo Srebrenicu zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo".

"To, naravno, nije utjeha za obitelji koje su izgubile svoje najmilije u srpnju 1995. godine, ali ulijeva nadu da ćemo iz naših aktivnosti i spašavanja Bihaća izvući pouku", navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba