Article_Top_970x250

Županija Središnja Bosna prva u Federaciji usvojila Gender akcijski plan

sjednica vlade

Županija Središnja Bosna prva u Federaciji usvojila Gender akcijski plan

stu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: vecernji.ba

Na sjednici Vlade Srednjobosanske županije, koja je održana danas u Travniku, raspravljalo se o ukupno 82 točke dnevnog reda.

Između ostalog, usvojen je Gender akcijski plan Srednjobosanske županije za razdoblje od 2019. do 2022. godine koji je članovima Vlade SBŽ prezentirala predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Saboru SBŽ Edina Hrustić.

Usvojeni Gender akcijski plan za ravnopravnost žena, muškaraca, dječaka i djevojčica izrađen je u skladu s najboljim međunarodnim standardima. Plan je usklađen sa svim potrebnim bh. zakonima i propisima te u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

„Ovaj Gender akcijski plan obveza je svake razine vlasti u Bosni i Hercegovini, a mi u SBŽ prvi ga usvajamo što je za svaku pohvalu. Isti uključuje analizu stanja spolova, implementaciju državnih politika i mjere za otklanjanje neravnopravnosti. Pogodnosti za usvajanje su mnoge, a posebno je korisno kod stranih organizacija, stranih vlada odnosno Europske unije gdje je ovaj dokument osnova za dobivanje sredstava i donacija“, istaknuto je nakon usvajanja Gender akcijskog plana od 2019. do 2022. godine Srednjobosanske županije. 

Poticaje primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na prijedlog Ministarstva poljoprivrede članovi Vlade SBŽ također su usvojili jednoglasno i to u ukupnom iznosu od 212.489,73 KM (podrška pčelarstvu, ublažavanje šteta, podrška za poboljšanje zdravstvenih uvjeta držanja ovaca i podrška za uzgoj krava).

Izdvojena su sredstva za izgradnju kanalizacijske mreže u MZ Kandija (općina Bugojno) u ukupnom iznosu od 26.997,82 KM. Projekt financira Ministarstvo prostornog uređenja putem Fonda za zaštitu okoliša za 2019. godinu.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta raspoređena su sredstva za financiranje projekata značajnih za Županiju Središnja Bosna, sredstva namijenjena za sport te sredstva za djecu romske nacionalnosti.

Također, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa izdvojeno je dodatnih 498.000,00 KM za nabavku udžbenika za učenike u osnovnim školama na području Srednjobosanske županije.

Dnevnik.ba